پردازش تصویر امروزه بیشتر به موضوع پردازش تصویر رقومی (دیجیتال) گفته میشود که شاخهای از دانش رایانه است که با پردازش سیگنال دیجیتال که نماینده تصاویر برداشته شده با دوربین دیجیتال یا اسکن شده توسط اسکنر هستند، سر و کار دارد.
پردازش تصاویر دارای دو شاخه عمده بهبود تصاویر و بینایی ماشین است. بهبود تصاویر، دربرگیرنده روشهایی چون استفاده از فیلتر محوکننده و افزایش تضاد برای بهتر کردن کیفیت دیداری تصاویر و اطمینان از نمایش درست آنها در محیط مقصد (مانند چاپگر یا نمایشگر رایانه) است، در حالی که بینایی ماشین به روشهایی میپردازد که به کمک آنها میتوان معنی و محتوای تصاویر را درک کرد تا از آنها در کارهایی چون رباتیک و محور تصاویر استفاده شود. حوزه کاری ما در این آزمایشگاه، بهبود تصاویر در راستای بهتر کردن کیفیت دیداری و استخراج اطلاعات مفید از آنها میباشد.
به منظور انجام پردازش بر روی تصاویر رقومی، بایستی یک رایانه که قابلیت انجام پردازشها بر روی آن ممکن است موجود باشد. به همین دلیل، هسته اصلی آزمایشگاه پردازش تصاویر رقومی، یک کامپیوتر اصلی به نام سرور میباشد که دارای قابلیت و قدرت پردازشی بسیار بالاست. بر روی این سرور، نرمافزارهای مختلفی در حوزه پردازش تصاویر رقومی نصب شده است که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
از دیگر فعالیتهای آزمایشگاه پردازش تصاویر رقومی، فعالیتهای InSAR میباشد. فعالیتهای این آزمایشگاه در حوزه InSAR غالباً در بخش مطالعه و بررسی فرونشست زمین، جابجایی سازههای عظیم، مطالعه زلزله و تعیین مناطق آسیبدیده پس از آن، بررسی رفتار فروچاله ها، مطالعه گسلها، حرکت صفحات تکتونیک زمین و ... با استفاده از روشهای پردازشی راداری از جمله تکنیک PSI، StaMPS و SBAS میباشد.
سرپرستی این آزمایشگاه و سیستم کامپیوتری آن بر عهده دکتر یاسر مقصودی میباشد که دانشجویان برای استفاده از این سیستم بایستی با ایشان هماهنگ کرده و پس از ساختهشدن اکانت برای آنها بر روی این سرور، قابلیت استفاده از سیستم و نرمافزارهای موجودر بر روی آن را خواهند داشت.